CIJFERS | Wat kan FC Twente verwachten van Jans als trainer?

Ron Jans is deze zomer aangesteld als hoofdtrainer bij FC Twente. De 61-jarige oefenmeester was eerder ook al werkzaam bij SC Heerenveen, FC Groningen, Standard Luik en FC Cincinatti. Maar hoe presteerde Jans uitgedrukt in cijfers?

Cijfers van Jans in gehele carrière

ClubWedstrijdenGewonnenVerlorenGelijk
FC Groningen30212011963
SC Heerenveen75332121
Standard Luik12561
PEC Zwolle159626235
FC Cincinnati10154
https://www.transfermarkt.nl/ron-jans/profil/trainer/512

Welke opstelling kan FC Twente onder Jans gaan verwachten?

In de lange trainerscarrière van Jans is te zien dat hij drie opstelling veelvuldig afwisselde. Zo speelde hij bij FC Groningen en PEC Zwolle vooral in een 4-4-2-formatie. Na een korte periode 4-4-2 koos Jans vaak voor een 4-2-3-1-formatie. In deze opstelling wordt vaak gekozen voor twee echte controleurs.

Als deze formaties niet gekozen werden, koos Jans voor de standaard Nederlandse formatie: 4-3-3. Wel was dit vaak per wedstrijd anders of met de punt naar achteren of juist met de punt naar voren.

Statistieken per club uitgelicht

FC Groningen (2002 – 2010)

ClubWedstrijdenGewonnenVerlorenGelijk
FC Groningen30212011963

Als we kijken naar de cijfers van Jans in zijn eerste seizoenen als trainer zien we dat hij moeizaam begon. Zijn eerste seizoen won hij slechts zeven wedstrijden en ook in zijn tweede en derde seizoen won hij respectievelijk tien en elf wedstrijden.

Vanaf zijn vijfde seizoen presteerde hij beter. In dat seizoen won Jans maar liefst 19 wedstrijden, terwijl er slechts 13 werden verloren. Ook in zijn zesde seizoen maakte Jans en co veel indruk met twintig gewonnen wedstrijden en het winnen van de play-offs om Europees voetbal. De goede reeks gaf hij niet meer weg in zijn tijd bij de Groningers.

In zijn periode bij FC Groningen haalde hij gemiddeld 1,41 punten per wedstrijd. Met Jans in de gelederen werd FC Groningen een stabiele middenmoter, waarna Jans in de zomer van 2010 vertrok naar rivaal SC Heerenveen.

SC Heerenveen (2010 – 2012)

ClubWedstrijdenGewonnenVerlorenGelijk
SC Heerenveen75332121

In twee seizoenen bij SC Heerenveen maakt Jans veel indruk. Bij de Friezen haalde hij gemiddeld 1,6 punten per wedstrijd met gemiddeld ook nog eens 2,19 doelpunten per wedstrijd. Waar FC Groningen zonder Jans op de vijfde plaats eindigden, werd SC Heerenveen slechts twaalfde. Een tegenvallende prestatie voor de noordelingen.

In zijn tweede seizoen presteerde Jans boven verwachting. SC Heerenveen eindigde op de vijfde plaats en ging daarmee de Europa League in. Dit ging echter zonder Jans, want hij vertrok naar Standard Luik.

Standard Luik (2012)

ClubWedstrijdenGewonnenVerlorenGelijk
Standard Luik12561

In België werd het geen succes voor Jans. Al na 12 wedstrijden stond de oefenmeester op straat, met vijf gewonnen wedstrijden. Volgens de clubleiding te weinig voor een topclub als Standard Luik. Bij de topclub haalde Jans gemiddeld 1,33 punten. In twaalf wedstrijden kreeg de ploeg van Jans maar liefst 23 treffers om de oren.

PEC Zwolle (2013 – 2017)

ClubWedstrijdenGewonnenVerlorenGelijk
PEC Zwolle159626235

Op 18 maart 2013 werd bekend dat Jans de nieuwe trainer werd van PEC Zwolle voor het seizoen 2013/14. Jans tekende een contract voor twee jaar.

Direct in zijn eerste seizoen zette Jans een geweldige prestatie neer door voor het eerst in de historie de KNVB Beker te winnen. Ajax werd met maar liefst 5-1 verslagen in de bekerfinale. Niet veel later veroverde hij zelfs ook nog de Johan Cruijff Schaal door wederom te winnen van Ajax, ditmaal met 1-0.

In de volgende seizoen was hij minder succesvol, maar hij zorgde ervoor dat PEC Zwolle net als FC Groningen een stabiele middenmoter werd. Gemiddeld haalde hij met PEC Zwolle 1,39 punten per wedstrijd en scoorde zijn elftal 255 keer in 159 wedstrijden.

Technisch Manager bij FC Groningen (2017 – 2019)

Op 20 juni 2017 werd bekendgemaakt dat Jans Peter Jeltema per 1 juli 2017 opvolgde als technisch manager van FC Groningen. Na twee jaar besloot Jans zich toch weer te richten op het trainerschap.

“Ik ben er in anderhalf jaar tijd achter gekomen dat ik meer een stúúrder dan een bèstuurder ben”, zegt Jans maandag op de site van Groningen.  “Voor mezelf heb ik er alles aan gedaan om een goede technisch manager te zijn, maar uiteindelijk voelde ik me niet meer senang genoeg in deze baan. Ik had ook gehoopt meer positiefs te bereiken.”

FC Cincinnati (2019 – 2020)

ClubWedstrijdenGewonnenVerlorenGelijk
FC Cincinnati10154

Net als bij zijn eerdere buitenlandse avontuur bij Standard Luik duurde ook zijn dienstverband bij FC Cincinnati slechts een half jaar. Dit keer niet door de prestaties van Jans, maar door vermeende racistische uitspraken in het gezelschap van spelers.

In tien wedstrijden wist Jans slechts één duel te winnen, maar volgens de oefenmeester zelf zat de stijgende lijn er wel in. Zijn laatste drie wedstrijden werden niet verloren. Over het algemeen waren de vele tegendoelpunten de grootste reden voor de verloren wedstrijden. In totaal kreeg Jans met zijn elftal 20 tegendoelpunten en slechts 8 doelpunten voor.

Gemiddeld haalde Jans in de MLS 0,7 punten per wedstrijd, het minste uit zijn hele carrière.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *