Wow! Ziyech presteert waanzinnig op het gebied van ‘created chances’

Hakim Ziyech heeft zijn laatste wedstrijd voor Ajax al gespeeld en heeft naarmate zijn tijd bij Ajax steeds meer indruk gemaakt op de Nederlandse en Europese voetbalfans. Vooral op het gebied van passing maakt Ziyech veel indruk.

De Marokkaans international speelt inmiddels al vier jaren in de Johan Cruijff Arena, maar nu vertrekt hij voor circa 40 miljoen euro naar het Engelse Chelsea. Tot nu toe is het voor de in Dronten geboren middenvelder zijn eerste avontuur in het buitenland. Ziyech in de jeugd bij SC Heerenveen voordat hij bij FC Twente kwam. In 2016 nam Ajax hem voor 11 miljoen euro over van de Tukkers.

Ziyech begon moeizaam bij Ajax en ontving veel kritiek van de Ajax-supporters. De aanvallende middenvelder heeft veel balverlies en dat konden de Ajacieden moeilijk accepteren. Ziyech had zijn woord echter altijd paraat: ”Het creatieve in mijn spel, dat is mijn kwaliteit. En als het fout gaat, so be it. Daar heb ik echt lak aan. Dan ga ik niet opeens bij een volgende bal geen risico meer nemen.

Ziyech speelde echter een cruciale rol in de onwaarschijnlijke run van Erik ten Hag naar de halve finale van de Champions League vorig seizoen, die vervolgens de aandacht trok van verschillende clubs. Omdat Ziyech tevreden is bij Ajax, speelt hij ook in seizoen 2019/20 nog bij de club. In de groepsfase van de Champions League geeft hij van alle spelers de meeste assists. Het spel van Ziyech blijft een spel van uitersten, hij creëert de meeste kansen in de eredivisie, maar leidt ook het meeste balverlies.

SeizoenClubDoelpuntenAssistsSpeelminuten
2012/2014SC Heerenveen13113.341
2014/2016FC Twente34306.771
2017/2020Ajax488213.794
https://www.transfermarkt.nl/hakim-ziyech/leistungsdatenverein/spieler/217111

Als we kijken naar de bepalende statistieken van Ziyech, zien we dat hij bij iedere club een stukje bepalender werd en dat hij opviel met doelpunten en assists.

Hoe valt Ziyech in aanvallend opzicht op in de Eredivisie?

Ziyech heeft zoals altijd waanzinnige aanvallende statistieken. Ziyech loste in zijn tijd bij Ajax maar liefst 408 schoten op het doel van de tegenstander, terwijl hij in totaal ook nog 326 kansen creëerde. Ook op het gebied van keypasses presteert Ziyech bovengemiddeld, hij gaf maar liefst 74 keypasses.

ClubSpeelminuten per goal of assistSchoten (p.w.)Keypasses (p.w.)Geslaagde dribbels (p.w.)
SCHeerenveen1323.41.71.5
FC Twente1064.82.82.1
Ajax1123.82.92.2
https://www.whoscored.com/Players/115868/History/Hakim-Ziyech

Dit seizoen schoot Ziyech 68 keer richting het doel van de tegenstander, de helft van zijn schoten ging op doel. Ziyech dribbelt ook regelmatig en dat leidt vaak tot balverlies. Maar liefst 49% van zijn dribbels (105) worden onderschept door de tegenstander.

De middenvelder heeft een erg goed passingspercentage. Waar veel supporters klagen over balletjes breed en terug, is dit bij Ziyech absoluut niet het geval. De Marokkaanse profvoetballer kreeg in het verleden vaak kritiek voor zijn risico in zijn spel, maar ook op de helft van de tegenstander komen de passes van Ziyech in 68% van de gevallen aan.

PassesSuccesvolle passesPassnauwkeurigheidPassnauwkeurigheid helft van de tegenstander
1.11390977%68%
https://eredivisie.nl/nl-nl/Speler/club/Ajax/player/124183

Wat vond jij van dit artikel, geef hieronder een review!

Aron Kattenpoel

Aron is freelancer. Hij vergelijkt de statistieken van spelers met hun verleden en kijkt naar de prestaties van clubs om ze om te zetten naar cijfers.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *