Nederlanders maken indruk in Serie A; Slechts één tegenvaller

Hans Hateboer, Matthijs de Ligt, Robin Gosens en Stefan de Vrij maken dit seizoen veel indruk in Italië in de Serie A. Mede dankzij Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard ontpopte de Italiaanse competitie zich eind jaren ’80 en begin jaren ’90 immers tot sterkste competitie ter wereld en ook Clarence Seedorf kende zijn beste dagen in het roodzwarte shirt van AC Milan. Maar hoe doen de Nederlanders het over het algemeen in Italië?

Welke spelers speelden eigenlijk allemaal in de Serie A?

SpelerClubContract tot
Matthijs de LigtJuventus FC30.06.2024
Stefan de VrijInternazionale30.06.2023
Justin KluivertAS Roma30.06.2023
Marten de RoonAtalanta Bergamo30.06.2021
Hans HateboerAtalanta Bergamo30.06.2022
Robin GosensAtalanta Bergamo30.06.2022
Stefano DenswilFC Bologna30.06.2022
Mitchell DijksFC Bologna30.06.2023
Jerdy SchoutenFC Bologna30.06.2024
Bram NuytinckUdinese Calcio30.06.2021
Hidde ter AvestUdinese Calcio30.06.2022
Marvin ZeegelaarUdinese Calcio30.06.2022
Bobby AdekanyeLazio Roma30.06.2022
Ricardo KishnaLazio Roma30.06.2020

Dit seizoen spelen er 15 spelers in de Italiaanse Serie A, de bekendste spelers zijn toch wel Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Justin Kluivert. Maar ook Hans Hateboer en Marten de Roon komen vaak te sprake. Het duo speelde nooit in de top van Nederland, maar worden in Italië bestempeld als erg goede spelers.

De opvallendste namen zijn naar alle waarschijnlijkheid toch wel die van Jerdy Schouten en Hidde ter Avest. Allen kwamen ze uit voor laagvliegers in de Eredivisie, maar spelen geregeld in dienst van FC Bologna en Udinese.

Robin Gosens heeft het zelfs geschopt tot de voorselectie van het Duitse nationale elftal. Door het coronavirus heeft hij zich echter nog niet definitief in de selectie kunnen spelen.

Geslaagde spelers in de Serie A

SpelerWedstrijdenSpeelminuten
Matthijs de Ligt272.281
Stefan de Vrij18413.881
Justin Kluivert623.721
Marten de Roon15812.874
Hans Hateboer1229.434
Robin Gosens926.603
Bram Nuytinck756.350
Mitchell Dijks332.697
Stefano Denswil191.695

Tabel 2: In de bovenstaande tabel zie je de spelers die uitkomen in de Serie A die geslaagd zijn in de Italiaanse competitie

Vanaf 2000 speelden er in totaal 45 Nederlanders in de Italiaanse Serie A. Van die 45 spelers zijn er dit seizoen elf actief in de competitie. In de bovenstaande statistieken is te zien welke spelers er in het recente verleden nog actief waren. De meest recente transfer is Marvin Zeegelaar, die in de winterstop van 2020 overkwam van het Engelse Watford.

De elf spelers hebben allen een ander verleden en maken een verschillende ontwikkeling door. Zo hadden Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt en Justin Kluivert zich al bewezen bij Feyenoord en Ajax. Terwijl ook Bram Nuytinck (Anderlecht) al veel ervaring op heeft gedaan bij diverse clubs.

Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens doorliepen allen een zelfde fase in de Eredivisie. Eigenlijk was geen één van deze speler een van de uitblinkende spelers bij hun vorige clubs. Wel speelden ze allemaal rond de 100 wedstrijden in de Eredivisie, voordat ze de stap naar de Serie A maakten. Allen spelen ze hun wedstrijden voor Atalanta Bergamo.

Ook Stefano Denswil is tot nu toe geslaagd in de Italiaanse competitie. Van de 26 wedstrijden speelde de centrale verdediger in 17 wedstrijden mee, waarin hij goed was voor één assist. Vier wedstrijden moest hij laten schieten door een spierblessure. Daarnaast is ook Mitchell Dijks tot nu toe geslaagd in Italië. De linksback speelde dit seizoen pas vier wedstrijden door een zware voetblessure, maar bij FC Bologna zijn ze meer dan tevreden over de Nederlandse linksback.

Twijfel en/of onbekend

SpelerWedstrijdenSpeelminuten
Jerdy Schouten14757
Hidde ter Avest251.531
Marvin Zeegelaar490
Bobby Adekanye7264

Tabel 3: alle Nederlanders die uitkomen in de Serie A, waarvan het twijfelachtig of onbekend is of ze geslaagd zijn in de Italiaanse competitie.

In het begin was het erg wennen voor Jerdy Schouten. Het leek te zwaar voor hem te worden, maar de laatste maanden heeft hij zich goed herpakt. Pas na de winterstop kreeg hij regelmatig kansen en die heeft hij met beide handen gepakt. Voor hem kwam de break door het coronavirus op een verkeerd moment.

Hidde ter Avest moet genoegen nemen met een plek op de bank. Udinese speelt met wingbacks en dat beviel Ter Avest wel, maar toch speelt hij maar zelden. Met de komst van Zeegelaar in de winterstop worden zijn kansen alleen maar kleiner.

Voor Bobby Adekanye is het nog maar de vraag of hij gaat doorbreken. De pas 21-jarige aanvaller staat bekend als een groot talent en speelde in de jeugd voor Ajax, PSV en FC Barcelona. Afgelopen zomer vertrok hij naar Lazio Roma, waar hij tot zeven wedstrijden kwam. Het is nog afwachten of hij gaat slagen in Rome.

Mislukte Nederlandse spelers in de Serie A

SpelersnaamWedstrijdenSpeelminuten
Ricardo Kishna211.011

Tabel 4: alle Nederlanders die uitkomen Serie A die mislukt zijn in de Italiaanse competitie

Ricardo Kishna kent een wisselvallige carrière. De aanvaller kende geweldige wedstrijden met Ajax, waarmee hij een transfer naar Lazio Roma verdiende. Via omwegen bij LOSC Lille en ADO Den Haag staat hij dit seizoen weer onder contract bij Lazio, maar spelen deed hij dit seizoen nog niet. De buitenspeler heeft vooral te maken met veel blessures, waardoor hij ook bij ADO Den Haag niet tot spelen kwam. Kishna heeft nog een contract tot juni 2020, waarmee hij zal willen vertrekken bij Lazio.

Conclusie

Uit deze statistieken kunnen we concluderen dat de laatste jaren steeds meer Nederlanders de overstap naar de Serie A maken en dat doen met succes. Wat vooral opvalt, is dat je niet in de top van de Eredivisie hebt hoeven spelen, voordat je speelminuten krijgt in de Serie A. Er zijn dus nog wel enkele twijfelgevallen qua Nederlanders in de Serie A, maar de meesten spelen wel geregeld in Italië.

Aron Kattenpoel

Aron is freelancer. Hij vergelijkt de statistieken van spelers met hun verleden en kijkt naar de prestaties van clubs om ze om te zetten naar cijfers.

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. asmr our schreef:

  I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and interesting, and let me tell
  you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something not enough folks
  are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across
  this in my hunt for something relating to this.

 2. asmr or schreef:

  This article will help the internet viewers for building up new weblog or even a
  weblog from start to end.

 3. app.gumroad.com schreef:

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about
  this, like you wrote the book in it or something. I think that you could
  do with some pics to drive the message home
  a little bit, but instead of that, this is great blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.
  asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 4. quest bars of schreef:

  It’s very effortless to find out any topic on web as compared to books, as I found this piece of writing at this site.
  quest bars http://bitly.com/3jZgEA2 quest bars

 5. iherb.com schreef:

  Just desire to say your article is as surprising.
  The clearness on your post is just nice and i can assume you are knowledgeable on this subject.
  Well along with your permission let me to take hold of your RSS feed to stay up to date with coming near near post.
  Thanks 1,000,000 and please continue the enjoyable work.
  quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest bars

 6. Maximo Hite schreef:

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.|

 7. Marty Mawson schreef:

  I couldn’t resist commenting. Well written!|

 8. Shawanda Lacorte schreef:

  It is actually a great and useful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.|

 9. when ps4 games schreef:

  Good day! Would you mind if I share your blog with my
  zynga group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your
  content. Please let me know. Thank you

 10. j.mp schreef:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital
  to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.
  ps4 games https://j.mp/3z5HwTp ps4 games

 11. Rolando Acron schreef:

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!|

 12. ps4 games an schreef:

  Hi there! This blog post could not be written any better!
  Looking through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I’ll forward this article to him.
  Fairly certain he’s going to have a good read. Thank you for sharing!

 13. Marlon Heuer schreef:

  Good day! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!|

 14. You actually make it seem so easy along with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing that I believe I would never understand. It seems too complicated and extremely huge for me. I am having a look forward on your next publish, I’ll attempt to get the dangle of it!|

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *