De reden waarom Guwara nog niet een vaste basisspeler is bij FC Utrecht

Leon Guwara kwam in de zomer van 2018 naar FC Utrecht. De Duitser werd overgenomen van Werder Bremen. Hij tekende hier een contract dat loopt tot medio 2021 met een optie tot verlenging tot 2022. Tot veel wedstrijden bij de Domstedelingen kwam het nog niet. 

SeizoenGespeelde wedstrijdenSpeelminuten
2018/201912881
2019/2020151.236

Waarom nog niet de vaste linksback?

Guwara begon in zijn eerste seizoen bij FC Utrecht als basisspeler onder Jean-Paul de Jong, maar na negen wedstrijden werd hij gepasseerd doordat de oefenmeester ontslagen werd. Dick Advocaat werd de opvolger en zag weinig heil in de Duitse linksback. In zijn eerste seizoen moest hij het onderspit delven aan Mark van der Maarel. De cultheld van de Domstedelingen presteerde vooral stabieler dan Guwara.

Ook in het tweede seizoen begon de Duitser als de eerste linksback, na vijf wedstrijden kreeg hij echter in de slotminuut een rode kaart tegen FC Twente. Aitor Cantalapiedra brak door bij Guwara en de linksback besloot in te grijpen en legde zijn hand op de Spaanse buitenspeler. De scheidsrechter greep in en gaf een rode kaart.

Na de rode kaart tegen FC Twente kreeg hij tegen SC Heerenveen opnieuw een kans, maar het duurde niet lang voordat hij ook zijn tweede rode kaart van het seizoen kreeg. In speelronde 7 ging Guwara opnieuw in de fout. Al na 51 minuten ontving de Duitser een rode kaart. Na die rode kaart raakte hij zijn basisplek kwijt.

Pas na de winterstop kreeg Guwara weer een kans in de basis. Die kans greep hij met beide handen aan. Mede door blessures kwam hij in de basisopstelling van John van den Brom en daar bleef hij ook staan. Voor hem kwam de coronabreak niet op het goede moment, nu zijn concurrenten weer fit kunnen worden.

Seizoen 1: 2018/2019

WedstrijdenMinutenTacklesOnderscheppingenOvertredingen
9(3)8811,31,70,4

Als we naar zijn eerste seizoen kijken zien we dat hij nog niet onbehoorlijk presteerde. De linksback kreeg onder de nieuwe oefenmeester alleen weinig kansen. Per 90 minuten zette hij 1,3 tackles in per wedstrijd en in de 9 wedstrijden waarin hij speelde kreeg hij geen enkele keer een gele of rode kaart. Ook op het gebied van onderscheppingen maakte Guwara veel indruk, maar liefst 1,7 per wedstrijd.

Seizoen 2: 2019/2020

WedstrijdenMinutenTacklesOnderscheppingenOvertredingen
14(1)12381.41,20.3

Tot nu toe kreeg Guwara al veel meer minuten dan in het voorgaande seizoen. In zijn eerste paar wedstrijden wilde hij zoveel indruk maken, dat hij iets ‘te’ fanatiek was. Hij is wel iets minder gaan presteren op het gebied van onderscheppingen als je kijkt naar het voorgaande jaar.

‘Te fanatiek’ in duels

Dit seizoen wilde hij zich maar al te graag bewijzen tegenover de nieuwe oefenmeester waardoor hij veel duels aanging. Tegen FC Twente kreeg hij een ongelukkige rode kaart, maar tegen Willem II kreeg hij een rode kaart. Guwara speelde de bal te ver voor zich uit en wilde het snel herstellen. De linksback stak zijn voet de lucht in met een gestrekt been en kwam tegen de knie van zijn tegenstander en ontving een rode kaart. Zo ontving Guwara in 14 duels maar liefst twee rode kaarten dat is het meest van alle Eredivisie-spelers.

Toch weer basisspeler

Guwara is na de vele blessures bij FC Utrecht toch weer basisspeler geworden onder Van den Brom. Door de blessures van Willem Janssen en het vertrek van Emil Bergström werd de spoeling dun en in de winterstop werd Sané gehaald. Spelen deed Sané nog niet. Guwara krijgt momenteel de voorkeur, waardoor hij toch weer als basisspeler kwam te spelen.

Aron Kattenpoel

Aron is freelancer. Hij vergelijkt de statistieken van spelers met hun verleden en kijkt naar de prestaties van clubs om ze om te zetten naar cijfers.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *