Hoe is het met FC Utrecht-cultheld en NAC-kampioenenmaker Stijn Vreven?

Vier seizoenen lang was Vreven een cultheld in Utrecht. Vreven werd in Utrecht populair door zijn fanatieke manier van verdedigen en zijn tomeloze inzet. In de zomer van 2003 vertrok Vreven naar 1. FC Kaiserslautern in Duitsland. Maar hoe gaat het nu met hem?

Van cultheld bij FC Utrecht naar ‘te fanatiek’

Voor Vreven begon het in zijn thuisland bij KV Mechelen. Hij maakte in 1993/1994 zijn debuut voor de Belgische club en na twee seizoenen was hij een vaste basisspeler, waarmee hij een transfer naar de Belgische top verdiende. KAA Gent nam hem over, waar hij ook al snel een uitblinker was.

In de zomer van 1999 nam FC Utrecht hem over van de Belgen. Vier seizoenen lang was Vreven een cultheld in de Domstad. Vreven werd in Utrecht populair door zijn fanatieke manier van verdedigen en zijn tomeloze inzet en die status verloor hij nooit meer.

Na vier seizoenen bij de Domstedelingen besloot Vreven te vertrekken. Hij vertrok naar 1. FC Kaiserslautern. In de Bundesliga kwam hij slechts acht wedstrijden aan het werk, waarna hij weer besloot te vertrekken uit Duitsland. In Nederland stond Vitesse met smart op hem te wachten, ook dit huwelijk viel echter tegen.

Bij Vitesse liet Vreven zien nog steeds dezelfde fanatiekeling te zijn. Zijn gedrag zou echter de reden zijn van zijn vertrek. Na commentaar over de ‘kerst-stemming’ die bij Vitesse zou hangen werd door Vitesse besloten de verdediger terug te zetten naar het tweede elftal. De verdediger vertrok naar daarop enkele weken later naar Omonia Nicosia in Cyprus.

In Cyprus kon hij maar niet aarden omdat zijn inzet niet bepaald gewaardeerd werd. Dat was voor hem een reden om te kiezen voor een aanbieding van ADO Den Haag. Bij ADO speelde Stijn op zijn favoriete rechtsachter-positie. Trainer Frans Adelaar bombardeerde Stijn Vreven meteen tot aanvoerder. Minder goed nieuws kwam er voor Vreven toen in maart 2007 werd vastgesteld dat hij suikerziekte heeft. Daarna speelde hij alleen nog op een lager niveau in België.

CompetitieSeizoenClubWedstrijden
1. klasse A2007/2008Sint-Truidense VV11
Eredivisie2006/2007ADO Den Haag20
Eredivisie2004/2006Vitesse46
Bundesliga2003/20041. FC Kaiserslautern12
Eredivisie1999/2003FC Utrecht113
1. klasse A1997/1999KAA Gent57
1. klasse A1993/1997KV Mechelen88

Vreven blijkt clubhopper als trainer; zeven clubs in negen jaar

Net als veel trainers begon Vreven aan het begin van de ladder. Via Esperanza Neerpelt, KFC Dessel Sport en Lommel United verdiende hij een transfer naar de hoogste afdeling in het Belgische voetbal.

Waasland-Beveren

De club eindigde in het eerste seizoen van Vreven bij de Belgen op de twaalfde plaats met 33 punten, het beste resultaat sinds de club in 2012 promoveerde naar de hoogste afdeling.

Waasland-Beveren stuurt Vreven opvallend de laan uit
Op 28 oktober 2016 maakte de club bekend dat de samenwerking met Vreven werd beëindigd. Het ontslag van Vreven stuitte bij de spelers van Waasland-Beveren op veel onbegrip. Later zou voorzitter Dirk Huyck toegeven dat hij niet achter het ontslag van Vreven stond en dat hij hoopt dat hij de coach ooit nog een keer terug kan halen naar Waasland-Beveren. Vreven was bij zijn ontslag de eerste trainer die een volledig seizoen had uitgedaan bij Waasland-Beveren sinds de club in 2012 naar de Jupiler Pro League was gepromoveerd.

NAC Breda

In de winter van 2017 werd Marinus Dijkhuizen ontslagen als trainer van NAC Breda door tegenvallende prestaties, waarop de NAC-directie besloot voor Stijn Vreven te gaan. Vreven ondertekende in Breda een contract tot medio 2017, met een optie voor nog een seizoen.

Vreven dwingt promotie af
De Belgische oefenmeester begon met NAC op de achtste plaats in de Jupiler League, maar wist alsnog af te stevenen op een promotie naar de Eredivisie. De fanatieke oefenmeester wist in twee wedstrijden met 5-1 te winnen van NEC.

Vreven vertrekt bij NAC
Ondanks dat NAC als promovendus als 14e eindigde in de competitie besloot Vreven te vertrekken bij NAC Breda. De Belg ging in goed overleg weg bij de Parel van het Zuiden en zag een kans bij Beerschot Wilrijk in de Eerste Klasse B.

KFCO Beerschot Wilrijk

Zijn carrière bij Beerschot was niet zomaar een avontuur. De Belgen wilden met Vreven promoveren naar de Jupiler Pro League, en zover kwam het bijna. Beerschot werd periodekampioen, maar werd in de finale van de play-offs uitgeschakeld door KV Mechelen.

Ondanks de nederlaag leek Beerschot alsnog te promoveren door de matchfixingzaak van Mechelen, maar dit was niet het geval. Ook dit seizoen zijn ze actief in de Eerste Klasse B. Toen de kansen van Beerschot Wilrijk om het eerste periodekampioenschap te winnen hoe langer hoe meer slonken, werd het contract van Vreven op 9 oktober 2019 stopgezet.

KSC Lokeren

Bij Lokeren werd hij na zijn ontslag bij Beerschot snel aangesteld, maar daar gaat het nog niet van een leien dakje. De oefenmeester staat met zijn ploeg laatste in de Proximus League met 20 punten uit 28 wedstrijden. Vreven is daar nog steeds in dienst.

CompetitieSeizoenClubWedstrijden
Proximus League2019 – hedenLokeren13
Eerste Klasse B2018 – 2019KFCO Beerschot Wilrijk49
Eerste divisie/ Eredivisie2017 – 2018NAC Breda57
Jupiler Pro League2015 – 2016Waasland-Beveren48
Amateurs2013 – 2015Lommel United67
Amateurs2012 – 2013KFC Dessel Sport35
Amateurs2010 – 2012Esperanza Neerpelt60

Aron Kattenpoel

Aron is freelancer. Hij vergelijkt de statistieken van spelers met hun verleden en kijkt naar de prestaties van clubs om ze om te zetten naar cijfers.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *