FC Twente loopt qua tegendoelpunten gelijk met degradatiejaar

FC Twente werd afgelopen seizoen met vlag en wimpel kampioen in de Keuken Kampioen Divisie en onder de supporters was er veel hoop op wederom een goed seizoen, ditmaal in de Eredivisie. Tot nu toe vallen de resultaten echt tegen en strijdt het tegen degradatie. Maar moet FC Twente nu eigenlijk bang zijn voor een nieuwe degradatie?

FC TwenteSeizoen 2016/2017Seizoen 2017/2018Seizoen 2019/2020
Duels252525
Punten381727
Punten per duel1,520,681,08
Positie op ranglijst61614
Positie aan het einde718N.V.T.
Doelpunten voor352834
Doelpunten tegen324745
Clean sheets826
Verwacht aantal punten522337
Uiteindelijk aantal punten4524N.V.T.

Punten
Het grootste verschil met de voorgaande jaren is het aantal punten per duel. In het jaar dat FC Twente op de zevende plaats eindigde, was er sprake van 1,52 punten gemiddeld. In het huidige jaar is dat nog maar 1,08 punten gemiddeld. Als FC Twente op deze hand verder borduurt, komen de Tukkers op een punten aantal van 37 punten.

Wat betekent 37 punten voor de ranglijst aan het einde van het seizoen?
De afgelopen tien jaar waren 37 punten ruim voldoende om zeker te zijn van lijfsbehoud in de Eredivisie. Er was geen enkel jaar dat er een uitzondering was. De enige uitzondering was 35 punten, hiermee stond Excelsior in 10/11 aan het einde van het jaar op de zestiende plaats.

Wat zijn de grootste verschillen en overeenkomsten met het degradatiejaar van FC Twente?
Het grootste verschil is het aantal punten in vergelijking met het jaar 2017/2018. Destijds hadden de Tukkers na 25 speelrondes maar 17 punten, dit seizoen was dat aantal al bereikt na slechts dertien speelrondes. In speelronde 25 heeft FC Twente al tien punten meer. Zelfs meer dan het uiteindelijke aantal punten, namelijk 24.

Een pijnlijke overeenkomst is het aantal tegendoelpunten. In het degradatiejaar kreeg FC Twente maar liefst 63 tegendoelpunten uit 34 wedstrijden. Als FC Twente zo doorgaat, zoals het nu gaat, komt het op maar liefst 61 tegendoelpunten. Dat zou betekenen dat het bijna net zoveel tegendoelpunten krijgt als een degradatiekandidaat.

Een goede prestatie is het aantal clean sheets van de ploeg van Gonzalo Garcia. De Uruguayaanse oefenmeester begon het seizoen vol op de aanval, maar na de winterstop werd er gekozen voor meer zekerheid in de achterhoede. Na de winterstop had het in eigen huis maar liefst 3 clean sheets, dat is de helft van het totaal aantal clean sheets. Deze clean sheets werden ook niet gehaald tegen de minste tegenstanders met FC Groningen, Sparta Rotterdam en AZ Alkmaar.

Wat is de verwachte stand aan de hand van statistieken aan het einde van het seizoen?

FC EmmenVVV VenloFC TwentePEC ZwolleFortuna SittardADO Den HaagRKC
Waalwijk
Punten29282726261915
Punten per duel1,161,121,081,041,040,760,60
Verwachte aantal punten aan het einde40383735352620
Reeksvwgwvgwwggwvwvvgwvwgvgvgggvvggvgvvw
Aantal punten laatste 5 wedstrijden7968334

Wat valt op aan FC Twente in vergelijking met de concurrentie?
Het opvallendste feit dat hierboven geschetst wordt, is dat FC Twente van de clubs boven de degradatiestreep het minste aantal punten heeft gehaald in de laatste vijf wedstrijden. Hierbij moet wel gezegd worden, dat het programma van FC Twente erg lastig was. En ook de komende twee wedstrijden, tegen Ajax en Vitesse zijn pittig. De club haalde alleen resultaat tegen Sparta Rotterdam en AZ Alkmaar.

Aron Kattenpoel

Aron is freelancer. Hij vergelijkt de statistieken van spelers met hun verleden en kijkt naar de prestaties van clubs om ze om te zetten naar cijfers.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *